Dilluns, 23 de setembre de 2024                                                 NEWSLETTER 319

Versió Web

· Organitzat per Eurecat, la UdL, l'Ajuntament de Lleida i el CEEILleida

Arrenca la segona edició del curs Emprèn BIO Lleida 4.0, per donar suport a idees de negoci en el camp de la bioeconomia

 

El CEEILleida va estar present en l’acte de presentació de la segona edició del programa Emprèn BIO Lleida 4.0, un projecte vinculat a altres iniciatives que es lideren des de Lleida com el BioHub CAT (Hub de la Bioeconomia circular de base agroramadera i forestal), el projecte INNO4AGRO i el Centre d’Innovació Digital Agroalimentari i Forestal de Catalunya. I està alineat amb el Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran 2020-2027 que impulsa la Diputació de Lleida.

El programa Emprèn BIO 4.0 és un programa de preacceleració d’start-ups de base tecnològica de l’àmbit de la bioeconomia. Està impulsat pel Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat), la Universitat de Lleida (UdL), el Centre Europeu d’Empreses i Innovació (CEEILleida) i l’Ajuntament de Lleida, i aquest setembre de 2024 s’enceta la segona edició.

L'acte de presentació va anar a càrrec de Miquel Aran, gerent del Parc Agrobiotech; Pilar Bosch, regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Lleida; Sandra Castro, vicepresidenta de la Diputació de Lleida; Olga Martín, vicerectora de Transferència del Coneixement de  Universitat de Lleida (UdL); Gabriel Anzadi, gerent Eurecat Lleida i director de Desenvolupament Científic i Tecnològic, i Jaume Dalmau, cap del Servei d’Empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.

El director de la Càtedra Santander d’Emprenedoria de la UdL, José Alonso, va ser l’encarregat de fer la presentació acadèmica, i es van presentat dos dels projectes que es van desenvolupar en la passada edició de 2023.

Així mateix, Yolanda Ordóñez, d’Eurecat, va explicar la metodologia del curs, i va dirigir una dinàmica grupal amb les persones inscrites en el programa formatiu..

Les administracions, empreses i entitats de Lleida, estan unint esforços per tal de migrar l’especialització territorial en el sector agroalimentari, vers una mirada basada en la transició ecològica i la bioeconomia, amb els objectius de limitar les externalitats negatives de l’activitat de la cadena de valor agroalimentària, i d’afavorir la integració de les terres de Lleida a una nova revolució econòmica basada en l’economia circular i verda.

Així doncs, el desenvolupament d’un nou teixit econòmic i empresarial lligat a les cadenes de valor de la bioeconomia, de l’agroalimentació, els biomaterials, la bioenergia, biofertilitzants, biocarburants, bioproductes, bioplàstics i, fins i tot, a la valorització econòmica i social dels serveis ecosistèmics que hi estan associats, obeeix a un nou marc, en el que l’emprenedoria de base tecnològica i innovadora serà un element clau pel desenvolupament de models de negoci sostenibles en el nostre territori.

El programa compta amb el suport del clúster de la maquinària i els mitjans de producció agrícola (FEMAC), el Parc Agrobiotech Lleida, Innoagro, el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i està cofinançat per la Unió Europea. Així mateix, compta amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, de les cambres de comerç de Lleida i Tàrrega i de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Objectius

– En l’impuls a la nova pagesia i emprenedoria:

Garantir el relleu generacional en el sector agroramader.

Potenciar un model d’agricultura que preservi la diversitat agrícola i ramadera.

– En la línia de promoció de productes i serveis:

  • Sensibilitzar sobre els valors associats a la producció i el consum dels productes agroalimentaris locals.
  • Major sensibilitat social cap a models de producció més sostenibles i circulars.
  • Com fomentar models de negoci basats en cadenes curtes, que puguin donar un major benefici als productors.
  • Fomentar l’ús i consum de bioproductes, bioenergia i biomaterials al mercat.

– En la línia d’apostar per la diversificació econòmica i la creació de noves empreses:

  • Oferir suport a nous projectes econòmics i posar en valor els projectes actuals.
  • Afavorir la creació de start-ups en l’àmbit de la bioeconomia i la seva cadena de valor.
  • Apostar per la digitalització i innovació en l’ecosistema agroalimentari.
  • Com millorar l’encaix entre el sector productiu, el transformador i el consumidor.

– En l’àmbit de la innovació tecnològica i transferència de coneixement al mercat:

  • Major transferibilitat de coneixements entre empreses i universitats i centres de recerca.
  • Com fomentar la innovació en un sector en el que l’oferta té tendència a ser replicada i poc millorada.
  • Incentiu de la innovació, amb nous models de negoci basats en la valorització dels recursos naturals. Foment del vincle entre activitats agroalimentàries, preservació del paisatge i turisme.
  • Paper de les noves tecnologies en la indústria alimentària: blockchain, big data, intel·ligència artificial, automatització de granges i cultius, etiquetes intel·ligents,  packaging, etc.

– Finalment, per crear xarxa:

  • Impulsar el coneixement, la posada en valor i la creació de xarxa entre les empreses i els agents socials del territori.
  • Incorporar a les empreses en espais col·laboradors per a processos de creativitat i experimentació.

El projecte de preacceleració Emprèn Bio 4.0 va tancar la seva primera edició del programa  de 2023 amb el lliurament de diplomes a 18 persones participants, i l’exposició dels projectes treballats en el marc del programa.

Algunes de les activitats que es van preaccelerar en les formacions i les mentories que es van fer durant el curs van ser la revalorització del marro del cafè; el disseny d’espais verda a través de la IA (Intel·ligència Artificial); la traçabilitat de la fruita a través de la tecnologia blockchain; el desenvolupament de noves varietats de fruita adaptades al canvi climàtic; noves aplicacions de la llana al packaging i l’agricultura, o la plataforma web que integri en un sol portal les ajudes i subvencions autonòmiques i internacionals en bioagricultura i biotecnologia.

En l’acte de cloenda es va posar en valor la utilitat d’aquest programa, valorat positivament pels participants, que van destacar el fet de tenir a l’abast diverses institucions que els puguin acompanyar en els seus projectes, per ampliar la visió, aconsellar i obrir possibilitats i valorar aspectes com els mecanismes de finançament, la ciberseguretat, entre d’altres.

GXs9X3AXcAAm83n.jpg
GXs9X2jWcAAASF8.jpg
GXs9X2_XwAAhuAb.jpg
IMG20240917194421-1.jpg

· Sessió en línia, divendres 4 d'octubre

Impulsa les teves vendes a l'exterior amb l'ajut per actuacions de promoció internacional

 

Vols augmentar les teves vendes a l’exterior a través dels canals digitals? T’hi ajudem!

S’obre una nova convocatòria de la línia d’ajut per actuacions de promoció internacional, que ofereix suport econòmic per implementar la teva estratègia i impulsar les vendes a l’exterior. Si estàs pensant en potenciar la teva presència digital, vendre a través de marketplaces o participar en esdeveniments internacionals, aquest ajut és per a tu!

Participa en aquesta sessió en línia per informar-te sobre:

  • Quines actuacions són subvencionables.
  • Quina documentació és necessària.
  • Quins són els criteris de valoració.
  • Casos d’èxit.

Al final de la sessió s’obrirà una sala virtual on podràs consultar els teus dubtes amb l’equip d’International eTrade d’ACCIÓ.

No t’ho perdis!

gene.jpg

· A càrrec de Mònica Moles, economista, coach i instructora de mindfulness

"Converteix les teves emocions amb palanques de canvi de creixement personal", el curs d'aquest setembre al CEEILleida

 

El CEEILleida oferirà el curs Converteix les teves emocions en palanques de canvi de creixement personal, que tindrà lloc a l'aula de formació del CEEILleida aquest dijous 26 de setembre, entre les 15:50 i les 19:50 hores.

El curs, que compta amb el suport del programa Emprèn Cat, del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, anirà a càrrec de 
Mònica Moles
economista, coach i instructora de mindfulness.

Objectius: Descobreix com transformar les teves emocions en eines poderoses per impulsar el teu desenvolupament personal i professional. En aquest curs, aprendràs tècniques per gestionar les teves emocions de manera efectiva, convertir l'estrès en motivació i utilitzar la intel·ligència emocional per aconseguir els teus objectius. Aprofita aquesta oportunitat de creixement i canvi!

Podeu sol·licitar la inscripció al curs, enviant un correu a ceei@ceeilleida.cat, adjuntant copia del DNI o NIE.
 
Lliurament de certificat d'assistència al finalitzar el taller.
L'obtenció del certificat implica el seguiment amb aprofitament, i l'assistència al 100% de l'activitat formativa. Els certificats d'assistència s'enviaran al mateix correu electrònic des d'on s'ha efectuat la inscripció.
269ceei_page-0001.jpg

· Els divendres 27 de setembre, 18 d'octubre i 22 de novembre al Museu Morera

El TEDx Lleida et convida a les sessions "Converses entre art i tecnologia. Evolució o revolució?

 

El TEDxLleida ha organitzat l'esdeveniment Converses entre art i tecnologia. Evolució o revolució?, una sèrie de tres sessions on es dialogarà sobre la relació entre l’art i la tecnologia des de l'òptica de diferents disciplines artístiques.

Al llarg d'aquest cicle es veurà com influeix la tecnologia en el procés creatiu artístic i alguns projectes molt interessants on la part tecnològica té un paper destacat. Es debatrà sobre si la tecnologia és un mitjà per a la creació o és un fi en sí mateix. La tecnologia aporta noves formes d'expressió, més enllà de la moda de la "intel·ligència artificial", de la mateixa manera que ho féu la invenció del tub de pintura a l'oli pels impressionistes.

Aquest cicle es durà a terme els dies 27 de setembre, 18 d’octubre i 22 de novembre en horari de 19h a 21h. Seran esdeveniments gratuïts amb inscripció prèvia degut a que l’aforament de la sala és limitat. No badeu en reservar la vostra plaça :-)

El format que es proposa aquest cop és el TEDxSalon, un format més íntim i proper on es dialogarà, en primer moment, amb els artistes per conèixer les seves propostes innovadores i, al finalitzar, tindrà lloc l'intercanvi sempre enriquidor amb el públic .


L’escenari escollit és el Morera, Museu d'Art Modern i Contemporani de Lleida. Un espai acollidor i recentment inaugurat com a seu definitiva i aparador de l’art contemporani local. L'acte serà conduït per Antoni Pinent: curador independent d'art contemporani, artista multidisciplinari, cineasta experimental, animador, film curator, programador i professor convidat en diversos museus, centres culturals d'art, cinemateques, universitats, escoles d’art i cinema, tot un luxe!

A la primera sessió del dia 27 de setembre es comptarà amb en Sergio Sisques d’StageLab Coop, dissenyador d'entorns multimèdia aplicats a l'art. Finalitzarà
 l’acte amb una breu demostració d’una experiència immersiva amb visors de realitat virtual de la mà d'Ingroup.

· El periode de sol·licituds finalitza el 20 de desembre

Ajuts per a la contractació de persones vulnerables

 

El Servei d'Ocupació de la Generalitat de Catalunya ha obert el periode per sol·licitar subvencions per a la contractació laboral de persones en situació de major vulnerabilitat, per si és del vostre interès.

Aquesta convocatòria té per objecte incentivar la contractació laboral de persones aturades en situació de major vulnerabilitat amb l’objectiu de fomentar la creació d'ocupació estable i a jornada completa.

El període per solicitar l'ajuda finalitzale 20 de desembre de 2024 a les 15 hores. Seran subvencionables les despeses salarials i de seguretat social a càrrec de l'entitat beneficiària dels contractes indefinits subscrits amb persones que compleixin els requisits d’aquesta convocatòria, durant un màxim de 12 mesos.

A més:

  • Els contractes s’han de celebrar a jornada completa.
  • Els contractes subvencionables s’han de subscriure en les categories professionals 3 a 11.
  • Els contractes han de tenir el centre de treball ubicat a Catalunya.

No seran subvencionables els contractes subscrits a temps parcial o fixos discontinus. Aquestes condicions no es poden alterar durant el període subvencionable.

· Aquest dijous 26, i divendres 27 de setembre, al Pavelló 4 de Fira de Lleida, dins de la Fira de Sant Miquel i Eurofruit

El Congrés BIT Lleida 2024, dedicada enguany a la bioeconomia d'alt valor afegit i la simbiosi industrial

 

El Congrés BIT, que tindrà lloc en el marc de la Fira de Sant Miquel-Eurofruit, els dies 26 i 27 de setembre, és l’espai per conèixer tendències, innovacions i projectes empresarials entorn la bioeconomia. Siguis del sector que siguis, com a generador o com a consumidor de recursos i productes generats per la bioeconomia, t’interessa participar al congrés BIT.

La bioeconomia és un model econòmic circular i sostenible basat en l’ús de recursos biològics renovables i locals per produir béns i serveis en tots els sectors econòmics.

La bioeconomia circular pretén reduir la dependència dels productes fòssils i minerals, fomentar una millor integració dels serveis ecosistèmics i de la biodiversitat en l’economia i promoure el desenvolupament econòmic i la creació de nous llocs de treball d’acord amb els principis establerts pels ODS.

Els reptes de l’Estratègia de la Bieconomia a Catalunya requeriran nous coneixements i sistemes que transformin el sector agroalimentari, forestal, pesquer i el conjunt del món rural per tal de donar resposta a aquestes necessitats.

En aquest sentit, el congrés BIT pretén enfortir el nostre ecosistema d’empreses, centres tecnològics i de recerca, emprenedors i start-ups i potenciar la capacitat transformadora i la millora d’aquests sectors.

Més informació i inscripcions

· Convocatòria del Kit Digital, oberta fins el 31 d'octubre de 2025

Subvencions per a ordinadors amb ciberseguretat per a pimes i autònoms

 

El Programa Kit Digital ha obert una convocatòria de subvenció per a ordinadors amb ciberseguretat per a pimes i autònoms, amb bons digitals de 3.000 euros per a noves i sol·licituds, i de 1.000 euros addicionals per a empreses que ja hagin rebut una ajuda prèvia de 2.000 euros del programa Kit Digital.

El termini per presentar les sol·licituds finalitza el 31 d'octubre de 2025 i l'objectiu és el d'impulsar la digitalització de pimes i autònoms per millorar la seva productivitat i competitivitat en un entorn digital segur.

Més informació: acelerapyme.gob.es/kit-digital

· El termini per presentar projectes finalitza el 15 d'octubre

Premi Santander Alumni UdL a l'emprenedoria i l'ocupació: Oberta la convocatòria 2024 'Idees que arrelen'

 

Alumni UdL – Associació d’Antics Alumnes i Amics de la Universitat de Lleida té com una de les seues missions troncals impulsar i fomentar la incorporació dels titulats per la Universitat de Lleida al mercat de treball, a l’emprenedoria, a l’exercici de la professió derivada de les respectives titulacions i a la recerca científica.

Per tal d’afavorir la carrera professional dels antics alumnes de la UdL que, amb els coneixements adquirits a la Universitat i el món laboral, aportin solucions innovadores als reptes climàtics, econòmics, culturals i socials del segle XXI, Alumni UdL, amb el suport de la UdL i Banco Santander, convoca el Premi Santander - Alumni UdL a l’Emprenedoria i l’Ocupació en el marc del Programa Santander ocupabilitat de titulats i titulades de la Universitat de Lleida.

Aquest premi expressa el compromís d’Alumni UdL per enfortir els lligams entre els antics alumnes i la UdL i per promoure els estudis i la recerca de la nostra universitat. Podeu consultar les bases aquí.

Convocatòria 2023. "Idees que arrelen"

Convocatòria 2022. “El canvi i la innovació, eines per a la continuïtat de l’empresa”

Convocatòria 2021. "La resiliència en temps de pandèmia"

ELS OBJECTIUS A ASSOLIR

El Premi Santander - Alumni UdL a l’Emprenedoria i l’Ocupació té els objectius següents:

• Fomentar la creativitat i l’esperit emprenedor entre els titulats de la UdL.

 • Impulsar la innovació, la interdisciplinarietat i la transversalitat.

• Afavorir la creació d’empreses i llocs de treball qualificats.

• Fomentar la responsabilitat social corporativa i la presència dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides en les idees de negoci i projectes empresarials.

• Conscienciar de la importància d’implantar eines de ciberseguretat per protegir l’empresa en l’entorn digital.

• Promoure un ecosistema emprenedor format per titulats de la Universitat de Lleida per a la creació d’ocupació, la generació de coneixement i la responsabilitat social. La recerca i la innovació han de ser un pilar bàsic de l’empresa, de les empreses derivades (spin-offs) i de les empreses emergents (start-ups).

• Contribuir al creixement i la consolidació d’empreses creades per titulats de la UdL.

• Retornar a la Universitat de Lleida el coneixement que han adquirit els titulats durant la seua formació i la carrera professional.

• Enfortir els lligams entre la universitat i les empreses.

Convocatòria 2022. “El canvi i la innovació, eines per a la continuïtat de l’empresa”

Edició 2021 "La resiliència en temps de pandèmia"

1.png
2.jpg

DESTAQUEM

Jornada: EL RELLEU A L’EMPRESA FAMILIAR

Curs: 'Business English',
Nivell B2

Data: de l'01/10 al 05/12 de 2024
Durada: dimarts i dijous de 19.30h. a 21.30h.
Presencial - 40 hores

Mètodes bàsics de control de tresoreria

Programa: 'Finances per a no financers'. Universitat Pompeu Fabra (UPF)

Data d'inici: 04/11/2024
Durada: 21 hores
Modalitat: Semipresencial

37687928-D922-4DB0-BB05-A1CD1C705F96.jpg

Captura_de_pantalla_2023-07-11_a_las_14.14.04.png

 
 
 
 
 
 

El Programa CONSOLIDA’T, ​de suport a la consolidació, l’enfortiment i la reinvenció del treball autònom, consisteix en la realització d’ accions d’assessorament personalitzat i de formació en aspectes clau de la gestió del negoci de persones treballadores autònomes. 

No t’ho perdis !! PLACES LIMITADES!! Mes informació: Email: amall@coell.org / WhatsApp: 628 137 615